در سال های اخیر لفظ نئولیبرالیسم چنان رایج شده که گاه الفاظ هم خانواده اش چون سرمایه داری، کاپیتالیسم و لیبرالیسم را در سایه قرار داده است. نئولبرالیسم چیست و چرا چنین کاربرد وسیعی پیدا کرده است؟ اخیرا در تهران گروهی از دانشجویان معترض شعاری را به نمایش گذاشتند که خصم مردم ناراضی از شیلی تا فرانسه و لبنان و عراق و تهران را نئولیبرالیسم معرفی میکرد.
این شعار برای بخشی از فعالان سیاسی مایهی شگفتی بود اما عموم آنان که با دیدگاههای چپ، چه چپ مارکسیستی و چه چپ اسلامی، همدلی دارند از دیدن آن تعجب نکردند. به نظر آن ها میتوان شباهت های زیادی بین سیاستهای دولت ها یا حکومتها در کشورهای نام برده یافت که به فقر بیشتر طبقات محروم و حتی میانی دامن زده است. آیا چنین است؟ آیا معترضان در شیلی، فرانسه، لبنان، عراق و ایران با دشمن مشترکی میجنگند؟ این دشمن که نئولیبرالیسم نام گرفته چیست که چنین دامن گستر شده و گاه به نظر میرسد از سرمایه داری، هم در شهرت و هم در شقاوت، پیشی گرفته است؟
از مهمانهای این هفته می پرسیم نئولبرالیسم چیست و چه چیز در اقتصاد و اجتماع ایران از نظر آن ها نئولیبرالیستی است.
.
.
مشاهده مناظره در یوتوب (تصویری)
دریافت فایل پادکست این برنامه (صوتی)
.
.
برنامه پرگار تحت عنوان «نئولیبرالیسم یعنی چه؟»
مهمانهای این برنامه:
آرش عزیزی؛ پژوهشگر تاریخ و علیرضا صلواتی؛ پژوهشگر اقتصاد
مجری برنامه:
داریوش کریمی
.
.
وقتی پوزیتویسم در تلاش برای توجیه induction شکست نظری قاطع خورد تعصب که چهره های مختلفی تحت نام نامینالیستی، تجربه گرایی، مادی گرایی، فیزکالیستی از خود ارائه کرده بود رو به انکار و توبه نامه نوشتن تحت نام شیک بد فهمی پوزیتیویسم آورد.
اگر چه ویتگنشتاین پوزیتویست نبود اما وقتی وی بعنوان نویسنده opus magnum این نحله به باورهایی پشت کرد برخی هنوز تلاش برای پذیراندن این باور به خواننده وی داشتند که او هنوز باورهای خود را حفظ کرده!
این گفتگو هم تلاشی مشابه برای توجیه اشکالات و یا انکار واضحات است.