طی دههی گذشته، علم با بحرانی که اعتبار آن را به چالش کشیده، مواجه شدهاست؛ بحرانی که به «بحران تکرارپذیری» موسوم است. مطابق آن وقتی در صدد تکرار کردن آزمایشهای مطرحی برمیآییم که در بسیاری از مقالاتِ معروفترین ژورنالهای علمی منتشر شدهاند، نتایج پژوهش تکرار نمیشود. برای نمونه، در پژوهشی ۱۰۰ مقالهی معروف در سه ژورنال پرآوازهی روانشناسی انتخاب شدند و تلاش شد که آزمایشها، تا حد امکان، مطابق شرایط ادعا شده در مقاله تکرار شوند. در انتها تنها در ۳۵ مقاله، نتایج اولیه حاصل شد و در آن موارد نیز اثر مشاهده شده کمتر از آثار ادعا شده در مقالات بود. بنابراین شاهد بحرانی اساسی در علوم تجربی هستیم، بهویژه در علومی که با آزمونهای آماری سروکار دارند.
پنج علت را میتوان به عنوان علل پیشنهادی بحران معرفی کرد. در این گفتار ضمن معرفی این علل خواهیم دید که مهمترین علت بحران تکرار پذیری را باید در شرایط اجتماعی تولید مقالات علمی جست و نه آنکه تقصیر را به گردن ناکارآمدی روشهای آماری انداخت.
فشارهای وارد بر دانشمندان و پژوهشگران برای تولید هر چه بیشتر مقالات، راه را نه تنها بر کم توجهی، بلکه بر دستکاری دادهها به اشکال مختلف میگشاید. «علم باز» و تغییرات اساسی در سیاستگذاری علم راه برون رفتی از بحران است. علم را باید از کالایی شدن روزافزون رها ساخت.
در گفتگوی امید کشمیری با هادی صمدی -به همت صدانت– به بحران، علل بحران و راههای برونرفت از آن پرداخته شد.
.
.
مشاهده ویدئو گفتگو در یوتیوب
مشاهده ویدئو گفتگو در آپارات
دریافت فایل صوتی گفتگو
.
.
کانال تلگرامی هادی صمدی
.
.
سلام. خواستم پیشنهاد بدهم که فرمت مطالب صوتی سایت را به گونهای تنظیم کنید که در قالب پادکست از طریق سرویسهای پادکست خوان قابل دسترسی باشد.
سلام و درود
صدانت در اپلیکیشنهای معروف صفحه دارد و فایلهای صوتی در آنها نیز قرار دارد.
بله هست اما برخی مطالب را نشان نمیدهند. یعنی همین الان مطلب بالا در هیچ کدام از سرویسهای پادکست خوان مثل کست باکس و گوگل پادکست نمایش داده نمی شود.
در گوگل پادکست