در چهل سال گذشته، چهار تصمیم شاخص اقتصادی گرفته شده که عمده آنچه در اقتصاد کشور تجربه میکنیم تبعات اون چهار تصمیم شاخص هستند. در هر پادکست به یک تصمیم شاخص اول خواهیم پرداخت.
.
.
مداخله در قیمت 0 تصمیم شاخص اول
۵۶ دقیقه – ۲۴ مگ
.
.
سیاست خارجی – تصمیم شاخص دوم
چرا آمریکا از برجام خارج شد؟ مشکل کجاست؟ چه جوری میشه مجددا توافقی صورت داد؟ اصلا فایدهای داره؟ یکبار دیدیم که برجام ناپایداره. آیا با تضمین گرفتن میشه برجام رو تبدیل به یک توافق پایدار کرد؟
در این پست، با صحبت پیرامون سیاست خارجی، به تصمیم شاخص دوم خواهیم پرداخت. در نهایت، خواهیم دید اون کاستی برجام که باعث ناپایداریش شد، با اخذ امتیازات حقوقی بیشتر، مثل لغو کاتسا، یا اخذ تضامین حقوقی، جبران نمیشه. برای کسب توافقی پایدار، باید از نو نوشت و با چارچوب فکری متفاوت.
۴۶ دقیقه – ۱۹ مگ
.
.
تورم مزمن بالا از چالشهای اصلی کشوره، و معلول بیانضباطی بودجهای و بیانضباطی نظام بانکیه.
بیانضباطی نظام بانکی ما ناشی از مدیران ناکارآمد یا فاسد نیست بلکه ساختاریه. طبعا برخی افراد از نقایصش سوء استفاده کرده، رانتجویی میکنند. حذفشون لازمه، اما کافی نیست.
بانکداری ما بجای کمک به رشد اقتصادی، علت تورم و توزیع کننده رانت شده. برای فهمیدن نقایص ساختاری نظام بانکی، اول باید بفهمیم پول چیه، تا بعد بتونیم بفهمیم بانک چیه، تا بعد الزامات یک نظام بانکی سالم و کارا رو بشناسیم، که باعث طولانی شدن این پست شد. اما در نهایت خواهیم دید که بانکهای کشور تقریبا هیچ سنخیتی با بانک، به معنی متعارفش در دنیا، ندارند.
در هفتههای گذشته به تصمیم شاخص اول و تصمیم شاخص دوم نظام پرداختیم. امروز به تصمیم شاخص سوم می پردازیم که اجرای نظام بانکداری بدون رباست. این تصمیم به بانکداری بدون ربا منجر نشد، ولی توجیهی شد برای عدم استفاده از تجربیات بانکداری دنیا، که به ناکاراییها و نقایص بانکداری منجر شد. شناخت این نقایص مستلزم بحثی عمیقه، و به همین خاطر این پست نسبتا ثقیل و فنی شد.
۱ ساعت و ۲۹ دقیقه – ۳۶ مگ
.
.
رابطه حذف ۴۲۰۰ با تصمیم شاخص اول
آیا یارانه سیصد چهارصدتومنی اخیر، بخشی از یک جراحی اقتصادیه؟ این گرونیهای اخیر ناشی از بیبرنامگی دولت آقای رئیسی هست، یا ناشی از نفوذ لیبرالها در دولت ایشون، یا واقعا فکر و برنامهای پشتش هست؟
چرا هر وقت صحبت از اصلاحات اقتصادی میشه، میرن سر وقت کالاهای اساسی و اونها رو گرون میکنند؟
در ادامه سلسله مباحثمون در مورد چهار تصمیم شاخص نظام، امروز به تصمیم شاخص اول بر میگردیم. پیش از این ۲۲ آبان به تصمیم شاخص اول پرداختیم. ولی جا داره سیاستهای اقتصادی اخیر دولت رو از زاویه تصمیم شاخص اول بررسی کنیم.
در یک ربع آخر این پست، به سراغ تصمیم شاخص دوم هم میریم، تا زمینه پست بعدی رو بچینیم.
۵۰ دقیقه – ۲۰ مگ
.
.
۴ تصمیم شاخص – دسترسی به بازارها
سیاست خارجی دو تا کارکرد اصلی داره، یکی مدیریت تنشهای بینالمللی به جهت افزایش امنیت کشور، و دیگری کسب دسترسی به بازارهای بینالمللی بجهت پیوستن بخش خصوصی به زنجیره تولید ارزش جهانی، و توسعه صادرات و واردات کشور.
امروز در مسیر تحلیل اهمیت دسترسی به بازارهای جهانی، به موضوعات متعددی خواهیم پرداخت، از جمله: سه هدف بلندمدت متفاوت برای کشور، افول آمریکا، و همینطور جهانروا شدن یوان.
شنیدن در کستباکس
.
.
وقایع اقتصادیه – پویا ناظران
.
.