سخنران مهم نشست روز جهانی فلسفه، مصطفی ملكیان بود كه با استقبال فراوان شاگردانش همراه بود. سخنرانی مفصل ملكیان با عنوان ” فلسفه برای زندگی ” به تاثیر فلسفه در زندگی روزمره اختصاص داشت. وی ابتدا به اهمیت فلسفه ورزی اشاره كرد و گفت: امید به اینكه با فلسفه ورزی واقعی و حقیقی همه ما پیر و جوان، زن و مرد از سلطه پنج عاملی كه بر ما مسلط شده اند. فقط با فلسفه ورزی و نه هیچ چیز دیگری می توان از سلطه نادانی، بدسگالی و بدنیتی، فریبكاری، خشونت و ستمگری كه بر ما سایه افكن شده و بر سرشت و سرنوشت ما ایرانیان مسلط شده اند، رهایی یابیم. ما تنها با تغییر و اصلاح فرهنگی می توانیم از سیطره این پنج عامل رهایی یابیم. من به فلسفه ورزی به چشم یگانه منجی ما انسان ها عموما و ما ایرانیان در این برهه تاریخی خصوصا نگاه می كنم. اصلااز فلسفه ورزی مرادم پرداختن به یك رشته آكادمیك مثل سایر رشته ها نیست. همان سخنی كه عیسی (ع) درباره حقیقت می گفت. فلسفه ورزی و نه فلسفه دانی و نه فلسفه خوانی و نه فلسفه نویسی درست همان شانی را كه عیسی برای حقیقت قایل بود، برای انسان دارد. به این لحاظ اصلاآنچه درباره فلسفه ورزی خواهم گفت، از منظر یك فرد فلسفه خوان نیست. بلكه از منظر كسی است كه اندیشه نجات اجتماعی و فردی برایش اهمیت دارد. من این نجات فردی و اصلاح اجتماعی را جز در فلسفه ورزی در هیچ چیز دیگری نمی بینم.
ملكیان در بخش دیگری از سخنانش با تمایز گذاشتن میان فرآیندهای فلسفه ورزی از فرآورده های فلسفی انتقادهای تندی از فلسفه آكادمیك ایرانی كرد و گفت: بیشترین تاثیری كه فلسفه در زندگی روزمره دارد و من از آن به عنوان تاثیر نجات بخش یاد كردم، به فرآیند فلسفه ورزی اختصاص دارد البته فرآورده های فلسفی نیز تاثیر فراوانی دارند، اما تاثیر فرآورده های فلسفی اصلاو ابدا با تاثیر فرآیند فلسفه یعنی فلسفه ورزی قابل مقایسه نیست. یعنی اگر همه 75 میلیون نفر ایرانی فیلسوف به معنای آگاه به فرآورده های فلسفی شوند، بعید می دانم كه زندگی مان از اینكه هست، بهتر شود. زیرا ما اساتید تراز اول فلسفه در دانشگاه هایمان داریم كه سر سوزنی نه به زندگی خودشان و نه به زندگی دیگران بهبود نمی بخشند.
اگر باعث عقبگرد ما نشوند، هیچ وقت پیشرفت ما را سبب نشده اند. با اینكه می توانند به خوبی صدرای شیرازی را توضیح دهند یا آرای ابن سینا را بیان كنند اما مطلقا نه خودشان سر سوزنی عقلانیت و فلسفی اندیشی دارند و نه طبعا به ما این عقلانیت و فلسفی اندیشی را به ما انتقال می دهند. اگر 75 میلیون ایرانی مثل این آقایان شود، وضع مان سر سوزنی بهتر نمی شود. ما خوشحالی می كنیم كه مثل ایشان زندگی نمی كنیم و شادیم از اینكه زندگی ما این گونه نیست. استاد ملكیان در پایان بعد از توضیح 12 فایده برای فلسفه ورزی گفت: آموزش و پرورش ما باید از ابتدا فلسفه ورزی را به ما بیاموزد البته زندگی به این شكل سخت است. من با اصالت اقتصادی كه برخی سوسیالیست ها می گویند و با اصالت سیاستی كه لیبرال ها می گویند، موافق نیستم.
من قایل به اصالت فرهنگ هستم و معتقدم كه یگانه مشكل جامعه ما یا علت العلل مشكلات ما مشكل فرهنگی است. یعنی تا زمانی كه استدلال گرا نباشیم، مشكلات مان رفع نمی شود. اگر استدلال ورزی را به معنای فلسفه ورزی بدانیم، در می یابیم كه اساتید فلسفه ما لزوما چنین نیستند. یعنی هیچ كدام از ویژگی هایی كه برای فلسفه ورزی گفتم درباره شان صدق نمی كند. بنابراین ما نیاز به معلمان فلسفه نداریم، بلكه نیاز به انسان هایی داریم كه فلسفه ورزی شان شخصی شان باشد. فلسفه شغل و حرفه شان نباشد و از طریق آن به ثروت و جاه و مقام و مناصب دانشگاهی نرسند، بلكه با فلسفه زندگی كنند. اگر همه 75 میلیون چنین زندگی می كردیم، از پنج عاملی كه در ابتدا گفتم، نجات می یافتیم. امیدوارم همه ما واقعا طالبان حقیقت باشیم و تا جایی كه می توانیم دست از این مراد نكشیم.
.
.
دانلود فایل ویدئویی سخنرانی فلسفه برای زندگی :
قسمت اول سخنرانی
قسمت دوم سخنرانی
قسمت سوم سخنرانی
.
.
تماشا ویدئو سخنرانی فلسفه برای زندگی
.
از یوتوب قسمت اول قسمت دوم قسمت سوم
مشاهده کامل در یوتیوب
.
از آپارات قسمت اول قسمت دوم قسمت سوم
مشاهده کامل در آپارات
.
.
دانلود فایل PDF متن پیادهشده سخنرانی فلسفه برای زندگی
.
دانلود فایل صوتی سخنرانی فلسفه برای زندگی
.
.
این سخنرانی در همایش “فلسفه برای علم، هنر و زندگی”، ۲۷ آبان ۹۲، در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران ایراد گردیده است.
.
.
پیشنهاد میکنم حتما دوستان فیلم این سخن رانی رو دانلود کنن و استفاده ببرن
فوق العاده بود
سلام.
متشکرم. دست تون درد نکند.
سخنانی راهگشا، مفید و قابل یادگیری.
برای چندمین بار گوش داده شد.