برتراند راسل میگوید که علم به شکلی توسعه یافته است که بر خلاف انتظار است. بدین معنا که علم ابتدا به چیزهایی پرداخته است که بیش از همه از ما دور هستند و رفته رفته به بررسی اموری تن داده است که نزدیک و نزدیک تر به ما هستند: دانش بشر ابتدا به امور ماوراءالطبیعی – مثلا بهشت – پرداخته، سپس به روی زمین آمده و آن را مورد مطالعه قرار داده است، رفته رفته به تحقیق دربارهی حیوانات و گیاهان مشغول شده، بعد از آن به کندوکاو در باب بدن آدمی گراییده، و در نهایت، آن هم به طوری بسیار ناقص، به مطالعهی ذهن انسان پرداخته است. آیا شده است این سوال که ذهنهایمان چگونه کار میکنند، چه قوانینی بر آنها حاکم است، و چه عواملی بر آنها تاثیر میگذارند، ذهن شما را به خود مشغول کند؟
آیا شما تا کنون به این فکر کردهاید که چگونه ماهیت و رنگ یک شیء را تشخیص میدهید؟ یا چگونه خاطرات خود را بعد از سال ها به یاد میآورد؟ آیا به این اندیشیدهاید که وقتی تصمیم میگیرید از خدمات فلان شرکت بیمه استفاده کنید، چه عواملی در کار بوده اند تا شما آن شرکت، و نه شرکت دیگری را، انتخاب کنید؟ احتمالا وقتی رنگ یک شیء را تشخیص میدهید مطمئن هستید که تشخیصتان درست است. مردم عموما می پندارند که خاطرات خود را به شکلی کاملا دقیق در یاد دارند و در صحت آن چه به یاد می آورند شک نمیکنند. همچنین باور دارند که اتنخابهای خود را کاملا عقلانی انجام میدهند و قادر هستند عوامل مزاحم در تصمیمگیریهایشان را به دقت در نظر بگیرند. خلاصه اینکه ما حسابی به ذهن خود اعتماد داریم. اما آیا ذهنهای ما واقعا قابل اعتماد هستند؟ پروفسور استیون نوولا در مقدمهی کتاب ذهن فریبکارشما مینویسد (1) : بیشتر چیزهایی که ما به یاد میآوریم و باور داریم، یا مخدوش است یا کاملا اشتباه. به نظر میرسد که مغز ما پیوسته در حال تولید مشاهدهها، خاطرهها و باورهای گمراهکننده است؛ با وجود این، ما همچنان تمایل داریم درستی تجربیات خود را مسلم فرض کنیم. اگر برایتان جذاب است که چگونه ممکن است که ذهنتان فریب بخورد، مستند بازیهای مغز را ببینید.
بازیهای مغز نام مجموعهای تلوزیونی است که به موضوعات مورد مطالعه در علوم شناختی میپردازد. علوم شناختی حوزهای بین رشتهای – شامل رشتههای روانشناسی، علوم اعصاب، زبانشناسی، مردمشناسی، فلسفهی ذهن و هوش مصنوعی – است که به مطالعهی این موضوع جذاب میپردازد که ذهن چگونه کار میکند. یکی از مهم ترین چیزهایی که این مستند به آن میپردازد خطاهای ذهن است؛ خطاهای ادراکی، خطاهای حافظه، اشتباهات در استدلال کردن، سوگیری در تصمیم گیریها و … .
البته این مستند محدود به خطاهای ذهن نیست. در این مجموعه آزمایشهای روانشناختی فراوانی مورد گزارش و بررسی قرار میگیرد و اطلاعات گسترده ای در مورد چگونگی پردازشهای ذهنی و عوامل موثر بر آن در اختیار بیننده قرار میگیرد. مثلا اینکه مغز چگونه خشمگین میشود، رقابت کردن چه تاثیری بر مغز میگذارد، آیا سلامت جسمانی بر عملکرد ذهن موثر است یا خیر، آیا زنان و مردان تواناییهای ذهنی متفاوتی دارند، چرا انسانها به خرافات باور میآورند، کمخوابی چه تاثیری بر مغز میگذارد، ما چگونه میتوانیم تخیل کنیم، ذهن حیوانات چگونه کار میکند، مغز چگونه تکامل یافته است و موضوعات فراوان دیگری که همگی به ذهن مرتبط هستند. امیدوارم از دیدن این مجموعه لذت ببرید.
(1): بر گرفته از کتاب ذهن فریبکار شما، نوشتهی استیون نوولا، ترجمهی اکبر سلطانی و مریم آقازاده، نشر اختران.
.
.
قسمت اول : مغز و پیری
قسمت دوم : پردازش رنگ
قسمت سوم : پردازش آگاهی فضایی
قسمت چهارم : اعتماد
قسمت پنجم: پردازش جذابیت
قسمت ششم: استرس
قسمت هفتم: فریب های مغز
قسمت هشتم: فریبهایی که ذهن در بدن ایجاد میکند
قسمت نهم : تقلید و پیروی از دیگران
قسمت دهم : ریسک و خطرپذیری
قسمت یازدهم : مغز و غذاخوردن
قسمت دوازدهم : اعتیاد
قسمت سیزدهم : زبان
قسمت چهاردهم : خرافات
قسمت پانزدهم : الگوها در مغز
قسمت شازدهم : دلسوزی و همدردی
قسمت هفدهم : خشم
قسمت هجدهم: تفاوت جنس مرد و زن
قسمت نوزدهم: پردازش ناهشیار
ادامه دارد…
.
.
مستند بازیهای مغز
ساخت و دوبله توسط شبکه نشنال جئوگرافیک
.
.
« اندیشیدن را بیندیش » ، امری بود خطاب به خود ، در آغاز راه ؛ آن گاه که گونه گونی باورها و پافشاری بر درستی انگاره های خویش تا پای مرگ را در پیرامون خود شاهد بودم و ترازویی برای سنجش شان نداشتم . در واقع اندیشیدن به اندیشیدن مشغله همیشگی ام بوده است ، و بیش از هر چیز معطوف به بازاندیشی این امریه : اندیشیدن یعنی چه ؟ چرا و چگونه به اندیشیدن بیندیشم ؟ « بهتر » اندیشیدن اگر هدف این بازاندیشی است ، چه معنایی دارد و اجزاء و مصادیق و شرایط هر یک کدامند ؟ ….
همیشه از خودم میپرسم که این تمایل برای مغلق گویی از کجا نشأت میگیره؟ یاد حرف یاسپرس افتادم که میگفت: همین حرف های هایدگر را میشد به زبانی آسانتر هم گفت. به نظر خودم کسی که حرفی برای گفتن ندارد تلاش میکند تا جهل خود را زیر کلمات پر طمطراق و ثقیل پنهان کند.
فشرده و دربسته و اشاره وار سخن گفتن و نوشتن علت های مختلف دارد . به هر رو ، گمان نمی کنم « اندیشیدن به اندیشیدن » و به لوازم این کار ، مغلق باشد . افزون بر این ، دشواری این کار ( یعنی کاربرد نتایج اندیشیدن در باره خود روند اندیشیدن ) با دشواری در فهم سخن ـ به دلیل کلمات به کار رفته و … ـ فرق دارد .
لطفا یا 720 یا 1080 آپلود کنید / سپاس از شما
لطفا با کیفیت ۱۰۸۰ قرار دهید.
سلام
لطفا قسمت تفکر مثبت این مستند رو هم بگذارید
ممنون
لطفا بقیه قسمت هارو هم قرار بدید، ما چندماهه که منتظریم…
سلام
باید قدردان شما باشیم و هستیم.
امیدوارم همه دستاندرکاران در این وبسایت وزین و کانال تلگرامیاش، به سلامت بمانند و بر دوام.
آقا آپارات واقعا فاجعه است. همه اش تبلیغات. من نمیدونم این همه مغز کامپیوتر توی این مملکت داریم نمیتونن یه فکری به حال یه پایگاه خوب برای اشتراک ویدیو بکنن. یارو ویدیو رو از یوتیوب برمیداره یه تیکه اش رو قیچی می کنه اسم خودشو روش واترمارک می کنه به اسم خودش آپلود می کنه توی آپارات! و موضوع دیگه که یه کم نامرتبطه به نکته ی قبلی، این که چرا ما مردم ایران این قدر توی نشر دانایی ها مون بخیلیم. یعنی مثلا شما توی یوتیوب هر چیزی بلد نباشی و در موردش بگردی حتما یه ویدیوی آموزشی پیدا می کنی که به دردت بخوره. ولی ما چی؟ نصف بیشتر ویدیوهای آپارات ما یا برای ختدوندن مخاطب ساخته شده یا نماهنگ های پاستوریزه و از فیلتر گذشته است یا مربوط به فوتباله. امیدوارم دست کم این نسل دهه هفتاد و هشتاد به این طرف این طور بخیل نباشن…
این مستند فوق العاده س. قسمت های جدید رو آپلود کنید.
سلام لطفا زبان اصلی مستند ها راهم قرار بدهید.ممنون
لطفا حداقل با کیفیت 720 قرار دهید با تشکر
سلام ممنونم که این مستند رو گذاشتین . بهترین شو دنیاست…
لطفا بقیه قسمتهاشم بگذارید. خواهش میکنم لطفا بگذاریدشون
من خیلی وقته منتظرم بقیه قسمتهاشم بذاریدتاحالا ۵۷ قسمت ازش اومده ولی فقط ۱۹ قسمت در سایت اپ شده …