ابوالقاسم فنایی: تاکید بر مصادیق خاصی از یک ارزش عام اخلاقی، انحراف اخلاقی است

ابوالقاسم فنایی: تاکید بر مصادیق خاصی از یک ارزش عام اخلاقی، انحراف اخلاقی است

کسی که نسبت به همجنس گرایی و شرابخواری حساسیت می­ورزد و برای مبارزه با کف زدن و بدجابی کفن می­پوشد، اما نسبت به استبداد، ظلم سیاسی، خشونت، تبعیض و تضییع حقوق مردم هیچ حساسیتی از خود بروز نمی دهد، حساسیتهای او حساسیتهای اخلاقی نیست. به همین ترتیب، کسی که بر عدالت اقتصادی و توزیع عادلانه ثروت تاکید میورزد، اما نسبت به عدالت سیاسی و توزیع عادلانه قدرت(=دمکراسی) بی تفاوت است، نمی تواند ادعا کند که دغدغه او دغدغه ای اخلاقی است و از ملاحظات اخلاقی نشات میگیرد. باری در صداقت چنین اشخاصی باید به دیده تردید نگریست.
در حقیقت تاکید بیش از حد بر پاره ای از ارزشهای درجه دوم و سوم اخلاقی، یا تاکید ورزیدن بر مصادیق خاصی از یک ارزش عام اخلاقی، خود نوعی انحراف اخلاقی به شمار میرود، چرا که چنین تاکیدی موجب میشود که فرد و جامعه نسبت به نقض ارزشهای اخلاقی مهمتر غافل و بی تفاوت شوند. و اگر کسی واقعا دغدغه حفظ ارزشها را داشته باشد، لاجرم میزان اهمیتی که برای ارزشها قائل میشود و حساسیتی که در برابر نقض آنها نشان میدهد یکسان نخواهد بود، بلکه متناسب با درجه اهمیت خود آن ارزشهاست و در مقام تعارض و تزاحم، ارزشهای کم اهمیت تر را فدای ارزشهای مهمتر خواهد کرد و در مقام دفاع از ارزشها ابتدا به ارزشهای مهمتر خواهد پرداخت و برای جلوگیری از یک منکر مرتکب منکرات بزرگتر نخواهد شد.

.


.

ابوالقاسم فنایی: تاکید بر مصادیق خاصی از یک ارزش عام اخلاقی، انحراف اخلاقی است

دکتر ابوالقاسم فنایی، اخلاق دین شناسی، صفحه ۱۰۴-۱۰۵

.


.

یک نظر برای “ابوالقاسم فنایی: تاکید بر مصادیق خاصی از یک ارزش عام اخلاقی، انحراف اخلاقی است

  1. بنام خدا امروز ۵-۵-۱۳۹۵ ساعت هشت بعداز ظهر است به اعتقاد اینجانب نهادینه شدن وحاکمیت قانون یعنی اینکه میپذیریم که همه انسانها دارای نقاط ضعف هایی هستند وهیچ کس مصون نیست وقانون یعنی برقراری عدالت بطور برابر .رونق جوامع استبدادی مرهون تمرکز وبهره برداری از نقاط ضعف انسانهاست برای مثال نظامیان دریک حکومت اگر حتی مامور به انجام عملیاتی واعمالی کاملا ضد مردمی هستند نباید بخاطر گذشته خود از افشای اسرارشان بترسند زیرا یک نظامی مامور به اطاعت از مافوق خود است واهل چون چرا وتحلیل نیست استمرار حاکمیت جوامع استبدادی امروزه بهیچوجه پذیرفتنی نیست ولی نباید هیچ نظامی وسیاستمداری را از تغییر شرایط ترساند زیرا فقط به استمرار بی قانونی واستبداد کمک میشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *