سخنرانی محمدامیر قدوسی با عنوان «نگاهی فلسفه حقوقی به لایحه مربوط به حجاب»

سخنرانی محمدامیر قدوسی با عنوان «نگاهی فلسفه حقوقی به لایحه مربوط به حجاب»

دکتر محمدامیر قدوسی در تاریخ ۲ دی‌ماه ۱۴۰۳، به دعوت انجمن علمی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه تهران، در یک سخنرانی ۷۰ دقیقه‌ای، قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را از منظر فلسفه حقوق و حقوق عمومی مورد بررسی قرار داد. وی در این سخنرانی بیان کرد که به دلیل درآمیختگی امر عمومی و خصوصی در این قانون و خروج آن از کارویژه‌های دولت بی‌طرف، این قانون از جنبه اخلاقی قابل دفاع نیست. همچنین، از دیدگاه پیامدگرایانه و مصلحت‌اندیشانه، آن را ناکارآمد ارزیابی کرد و توضیح داد که چنین رویکردهایی علاوه بر افزایش رویگردانی از حجاب شرعی، به گسترش نفاق و ریا در جامعه و در نهایت، بدنامی و منفوریت اقشار متدین منجر خواهد شد.

در پایان، دکتر قدوسی با اشاره به برخی مصادیق، یادآور شد که حتی از منظر فقهی و درون‌دینی نیز درباره گستره حجاب شرعی میان فقها اختلاف نظر وجود دارد.

.


.

صوت سخنرانی محمدامیر قدوسی با عنوان «نگاهی فلسفه حقوقی به لایحه مربوط به حجاب»

.


.

ملیحه نیکجومند در تظاهرات علیه حجاب اجباری، اسفند ۱۳۵۷
ملیحه نیکجومند در تظاهرات علیه حجاب اجباری، اسفند ۱۳۵۷
ملیحه نیکجومند بر روی سقف مینی بوس در تظاهرات علیه حجاب اجباری، اسفند ۱۳۵۷
ملیحه نیکجومند بر روی سقف مینی بوس در تظاهرات علیه حجاب اجباری، اسفند ۱۳۵۷

* تصاویر با هوش مصنوعی رنگی شده است.

.

بعد از آنکه بنیانگذار جمهوری اسلامی، کمتر از یک ماه پس از پیروزی انقلاب و در تاریخ ۱۵ اسفند ۵۷، در مدرسه فیضیه قم و در جمع روحانیان، به لزوم برقراری حجاب اجباری در ادارات اشاره کردند و گفتند:

“وزارتخانه اسلامى نباید در آن معصیت بشود. در وزارتخانه‏ هاى اسلامى نباید زن هاى لخت بیایند؛ زنها بروند اما با حجاب باشند. مانعى ندارد بروند؛ اما كار بكنند، لكن با حجاب شرعى باشند، با حفظ جهات شرعى باشند.”

تعداد زیادی از دختران دانش‌آموز، دانشجویان و زنان شاغل که عمدتا از  طبقه متوسط تحصیل‌کرده بودند، در روز ۱۷ اسفند ۱۳۵۷ که مصادف با ۸ مارس و روز جهانی زن بود، برای بزرگداشت این روز و نیز اعتراض به تلاش برای برقراری حجاب اجباری به خیابان ها آمدند. آنها شعار می‌دادند:

« مرگ بر ارتجاع»
«آزادی جهانی‌ست / نه شرقی‌ست نه غربی‌ست»
«ما انقلاب نکردیم / تا به عقب برگردیم»
«در طلوع آزادی / جای حق زن خالی»

تصاویر فراوانی از این راهپیمایی ( که در روزهای بعد هم تکرار شد) ثبت و ضبط شده است. اما این دو عکس خاص از ماجراهای آن روز، شهرت فراوانی پیدا کرده‌اند و بیش از سایر عکس‌ها دیده شده‌اند.
در این دو عکس ملیحه نیکجومند با نام هنری شیده رحمانی، بازیگر تئاتر، در حالی که برای اعتراض و شعاردادن علیه حجاب اجباری بر روی یک مینی‌بوس رفته است، در حال گفت‌وگوی اعتراضی و پرحرارت با یک مرد روحانی است.

.


.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *