معرفی کتاب «مجاز در حقیقت؛ ورود استعاره ها در علم» اثر حسین دباغ

معرفی كتاب «مجاز در حقیقت؛ ورود استعاره ها در علم» اثر حسین دباغ

معرفی کتاب «مجاز در حقیقت؛ ورود استعاره ها در علم» به قلم نویسنده کتاب (حسین دباغ)

رساله پیش رو، ” مجاز در حقیقت ؛ ورود استعاره ها در علم “، اگر متواضعانه بخواهد خدمتی را برای خود متصور باشد، معرفی رویکردی شناختی به استعاره هاست. یعنی از قِبل استعاره ها می توان امر جدیدی را شناخت و آموخت. استعاره هایی که تا به حال در ادبیات و شعر و رمان و… کنشگر اصلی بودند و نقش آفرینی می کردند، اینک نقش خود را عوض می کنند و با اقتدار پا به عرصه علم می نهند و سبب فتوحاتی برای عالمان می شوند. شرح این فتوحات را در فصلی مستقل آورده ام. اینکه استعاره ها چگونه و چطور در علم نفوذ و رسوخ می کنند و از پیوند آنان چه امری متولد می شود شرح جانانه این کتاب است.
در فصل نخست کتاب، اختصاراً بر سبیل فتح باب به تعریف استعاره نزد ادیبان و فحول اهل بلاغت پرداخته ام. از حکمای اسلامی مثل جرجانی و جاحظ و معتز گرفته تا ریچاردز، فیلسوف زبان مغرب زمین درباره استعاره بسیار گفته اند. پس از بررسی آراء آنان به تعریف استعاره نزد ارسطوییان و افلاطونیان نیز اشارتی کرده ام.
در فصل دوم، دو دیدگاه مکس بلک (تعاملی) و دونالد دیویدسون (علّی) را در مقابل هم نشانده و بر روی آرای بلک-به عنوان فیلسوف زبان متاخر که در باب استعاره بسیار قلم زده است- تمرکز کرده ام. در آخر، دیدگاه شناختی جورج لیکاف که این رساله خود را وام دار آن می داند معرفی شده است. نگاه لیکاف به استعاره ها به ما یاد می دهد که استعاره ها فقط برای زینت زبان نیستند. ما از طریق استعاره ها به نحو معرفتی امور جدید را فرا میگیریم. این نگاه به استعاره ها راه را برای ورود علم به میدان معرفت باز می کند.

فصل سوم عهددار بحث از ربط و نسبت میان استعاره و علم است. برای انجام چنین امری آرای فیلسوفان علم را به خدمت گرفته ام تا نقش مدل ها و آنالوژی ها در علم را روشن کنم. فیلسوفان برای ما روشن می کنند چگونه مدل ها و آنالوژی ها در علوم مختلف (بالاخص تجربی) نقش استعاره ها را بازی می کنند. به عنوان نمونه مدل های رابرت بویل، سادی کارنو و کیمیاگران قرون وسطی به بحث و فحص گذاشته شده است.

فصل آخر اما سری در تاریخ علم می اندازد و آثار رابرت بویل، لویی پاستور و چارلز داروین را به مثابه غول های علوم طبیعی به محک تجربه می گذارد. با نگاهی در آثار این عالمان می توان دریافت که استعاره ها چگونه در شکل گیری نظریاتشان نقش آفرینی کرده است.

کتاب حاضر جلد نخست از مجموعه ای است که صاحب این اثر در ذهن دارد. در جلد دوم که چاپ آن عنقریب است نظریات فلسفی استعاره و رویکر شناختی به استعاره ها را به خدمت خواهم گرفت و آنها را برای نظریات ارجاع در فلسفه زبان محک می زنم. اگر کتاب حاضر نظریات مکس بلک، فیلسوف زبان فقید امریکایی را معرفی می کند، جلد دوم کتاب به آرای فیلسوف زبان و علم معاصر ریچارد بوید می پردازد.

کتاب حاضر جلد نخست از مجموعه ای است که صاحب این اثر در ذهن دارد. در جلد دوم که چاپ آن عنقریب است نظریات فلسفی استعاره و رویکر شناختی به استعاره ها را به خدمت خواهم گرفت و آنها را برای نظریات ارجاع در فلسفه زبان محک می زنم. اگر کتاب حاضر نظریات مکس بلک، فیلسوف زبان فقید امریکایی را معرفی می کند، جلد دوم کتاب به آرای فیلسوف زبان و علم معاصر ریچارد بوید می پردازد.

در این کتاب تا آنجا که احتیاج افتاده است، آثار مکس بلک را آورده و طابق النعل به النعل ترجمه کرده ام. هر چند از آنجا که هدف اصلی این نوشتار ترجمه آثار بلک نبوده و چنین سودایی را در سر نپروردانده است، از این مهم بازمانده است. اما از آنجا که علم خصلتی جمعی دارد و اجتماع همم می طلبد، پیشنهاد این حقیر به باقی کنشگران جامعه فلسفی این است که آثار ذیل از بلک را در ترجمه بگیرند.

Black, Max (1954). “Metaphor”, Proceedings of the Aristotelian Society, Vol. 55, pp. 273–۲۹۴٫
Black, Max (1962). Models and Metaphors: Studies in Language and Philosophy, Cornell University Press.
Black, Max (1979). “More about Metaphor”, in A. Ortony (ed.): Metaphor and Thought, Cambridge University Press.

آخر اینکه، این نوشتار خود را وام دار راهنمایی های بی دریغ دکتر حسین شیخ رضایی، عضو هیات علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، می داند. بحث و فحص های طولانی ای که با وی داشتم مرا در نوشتن این کتاب مدد بسیار رساند. دکتر عبدالکریم سروش از سر لطف صدر تا ذیل کتاب را قرائت کرد و با اشاره هایش مرا وام دار خود کرد. دکتر حسین واله، عضو هیات علمی دانشگاه بهشتی، نیز مرا در حین نوشتن این رساله هدایت کرد. قدردان زحمات همه آنان هستم. طبیعی است که تمام کاستی ها و نواقص این رساله متوجه من است و بر دامن این اساتید گردی از ایراد نمی نشیند. علاوه بر آن از زحمات جناب آقای ساغروانی، مدیر انتشارات هرمس و سرکار خانم ها حمیده باقرنژاد، نرگس قنبری و زهرا عالی که در به طبع رسیدن این اثر مرا یاری کردند سپاسگزارم. امید می برم که این کتاب بتواند برای جامعه فلسفی ایران مطلوب و میان دانشجویان و دانشگاهیان مقبول بیفتد. اگر صدایی بلند شد و انتقادی برخاست جملگی آنان را به جان می خرم: “هین بیایید ای رفیقان سوی من.”

حسین دباغ
دانشگاه های ردینگ و آکسفورد، انگلستان
اردیبهشت ماه ۱۳۹۲

.


.

کتاب « مجاز در حقیقت  ؛ ورود استعاره‌ها در علم»، تألیف: محمد حسین دباغ، کاری از نشر هرمس، در ۱۸۱ صفحه، با قیمت ۸۰۰۰۰ ریال، در فروشگاه انتشارات صراط آماده ارائه می‌باشد. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند از ساعت ۹ الی ۱۷/۳۰ به آدرس: میدان فلسطین، خیابان طالقانی غربی، خیابان سرپرست شمالی، کوچه تبریز، پلاک ۱۹ مراجعه و برای اطلاعات بیشتر با شماره تلفن‌های ۱۳ ـ ۸۸۹۷۶۲۱۱ تماس حاصل نمایند.

.


.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *